Olen saattanut tavata Jonne sinut jo paljon aiemmin, mutta ensimmäisen kerran kolahdit tekijänä, kun valmensimme yhdessä Eerikkilän Urheiluopistolla piirijoukkuetta. Minä viimeistä vuotta ja sinä nuori, nälkäinen valmentajan alku ensimmäistä kertaansa piirijoukkueessa. Olit hämmentävä tapaus. Mutta siitä olin heti varma, että olin tavannut valmentajan, joka oli tavanomaisuuden yläpuolella.

Hämmentävä kyllä, mutta olit sitä pelkästään positiivisella tavalla. Ensinnäkin kykysi ymmärtää, mitä sinulta valmentajana harjoitustapahtumassa odotettiin, oli käsittämättömän nopea ja tarkka. Sinulle pystyi antamaan tehtävän kuin tehtävän, pienenkin. Kulloisenkin tehtävän toteutit aina yksityiskohtia myöten huolellisesti ja tehokkaasti. Toiseksi olit tiimin jäsenenä tarkkasilmäinen, oman näkemyksesi esiintuova mutta teit sen tavalla, jolla vahvistit tiimin osaamista etkä vienyt siltä energiaa. Itse asiassa toit energiaa, sillä saimme uutta näkökulmaa monesti toistettuihin harjoituksiin ja niiden tavoitteisiin.

Siitä hetkestä lähtien halusin, että saan sinut hommiin VJS:aan. Odotus oli pitkä, koska olit hyvän ystäväni suojeluksessa naapuriseurassa. Mutta, kun tilaisuus tuli, toimin välittömästi.

Saimme nauttia osaamisestasi, sinnikkäästä halustasi kehittää ja tehdä asioista parempaa, vain vuoden. Vaikka yhteistyöhön pääseminen kesti kauan ja yhteistyömme kesti niin lyhyen ajan, on olo, että näinkin on hyvä, vaikka olo on haikea. Saimme jo vuodessa sinulta paljon.

Tekemisen tasosi oli jatkuvasti jäätävän korkea. Olet kävelevä esimerkki siitä, kuinka kehittämistä ja kehittymistä johdetaan edestä käsin. Tiedät, olet maajoukkuehommissa haistanut ja maistanut, mitä vaatii päästä huipulle ja se näkyy kaikessa tekemisessäsi. Huipulle pääseminen vaatii jotain sellaista, jossa arkipäiväinen huippulaadukas ja sinnikäs tekeminen on muuttunut joukoksi voittavia tapoja, joita ei edes kyseenalaisteta. Ne toteutetaan tinkimättömästi. Oli sitten kysymys valmentajien kehittämisestä, joukkueiden toiminnan suunnittelusta tai intohimostasi valmentamisesta, et tingi voittavista tavoistasi. Isket aina kaiken peliin ja vaadit itseltäsi todella paljon. Ja teet huomattavaa ja vaikuttavaa tulosta.

Se on johtamista, jota itse arvostan. Se on tienraivaamista ja sellaisen näkyväksi tekemistä, jonka avulla pelaajat ja me seuratoimijat saamme näyn, jota kohti tulee kurkottaa, kun tavoitteena on huippu ja erinomaisuus. Johtamisessa kirkkaan näyn mahdollistaminen muille on mielestäni olennaista. Osoitit ja teit näkyväksi esimerkilläsi, että huipun saavuttamiseksi vaadittu tapa elää ja hengittää arkea on mahdollista. Loppujen lopuksi annoit siis toivoa. Annoit toivoa huipulle pyrkiville, että koska tuo Pakkalan ihme, TiPS:in kasvattikin sellaiseen pystyy, miksei siis myös se huipulle pyrkivä vaikkapa junnu pystyisi.

Ja syvän vaikutuksen teit minuun, ansaitsit lopullisen kestävän kunnioitukseni niinä kuukausina, kun me molemmat tiesimme, että seuraavat *haasteet muutaman kuukauden kuluttua koittaisivat. Laitoit itsesi taas peliin, ja käytössäsi olivat edelleen voittavat tapasi. Teit loppuun, viimeiseen työpäivääsi asti, VJS:n eteen vaikeitakin ja työläitä projekteja vieden ne timanttisesti maaliin.

Hanskasi eivät tippuneet. Voittavat tavat jylläsivät, koska sinä Jonne olet, no tavanomaisuuden yläpuolella. Ja hämmentävä hemmo.

Kiitos, mitä saimme sinulta ja onnea uusiin haasteisiin. Et ole ansainnut menestystä, se ansaitsee sinut.

* Jonne Kunnas siirtyy tammikuussa 2018 HJK:n talenttivalmentajaksi ja HJK:n naisten joukkueen valmennustiimiin. Hän jatkaa nuorten maajoukkuevalmentajana.

VELI-MATTI YLI-RINNE

Kirjoittaja on VJS:n toiminnanjohtaja, jonka mielestä onni on tehdä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s